Je imunoterapia účinná pri melanóme?

Imunoterapia melanómu je moderný spôsob liečby rakoviny kože, ktorá je ako nebezpečný a progresívne ochorenie, ktoré postihuje lymfatické uzliny v priebehu času. Melanóm je novotvar na koži, ktorý nakoniec rastie. Melanóm môže spôsobiť pigmentové škvrny, ktoré sa tvoria na koži s predĺženým vystavením ultrafialovým lúčom.

Imunoterapia je posilnenie imunitného systému pomocou farmakoterapie. Táto metóda liečby je mimoriadne dôležitá na to, aby sa zohľadnilo riziko vzniku novotvarov, pretože práve v prípade porúch vo fungovaní imunity rastú rakovinové bunky. Imunoterapia s melanómom prináša dobré výsledky, správne zvolené lieky vylučujú tvorbu metastáz. Užívanie liekov s takouto liečbou sa vykonáva podľa individuálne vyvinutého schémy, ktorú predpisuje kvalifikovaný lekár.

Imunoterapia je predpísaná v prípade, že pacient má zníženú aktivitu obrany tela. Tento stav je možný v niekoľkých prípadoch:

  • v pooperačnom období;
  • ak nádorové bunky začali prenikať do kože viac ako 1 cm;
  • ak sa rakovinové bunky opakujú;
  • keď diagnostikuje agresívnu formu melanómu, ktorá rastie príliš rýchlo.

Imunoterapia môže byť aktívna a pasívna. Ak je aktívna liečba uskutočňuje stimulácia obranný systém, a analógov ľudského imunitného systému, keď sa podáva pacientovi, ktorý výrobky pasívny bojujú so špecifickými ochoreniami.

Samotný melanóm sa môže vyskytnúť z nasledujúcich dôvodov:

  • s aktívnou reprodukciou rakovinových buniek;
  • ak existuje nejaká patológia, ktorá oslabuje telo;
  • pri diagnostikovaní imunitnej nedostatočnosti;
  • ak existuje dedičné predispozície k slabému imunity.

O drogách a ich vedľajších účinkoch

Včasní lekári vedeli len 2 spôsoby boja proti metastázam: systémová chemoterapia a regionálna chemoterapia. Tieto metódy liečby sú teraz považované za zastarané, pretože predlžujú život pacienta len o 3%.

Účinným spôsobom liečby novotvarov je imunoterapia. Počas liečby môže lekár predpísať nasledujúce lieky:

  • Interferón alfa;
  • Interleukín-2;
  • tsikloferon;
  • Ipilimumab.

Niektoré lieky sa môžu užívať len v nemocnici pod dohľadom lekára, iní - v domácom kurze. Imunoterapia nie je bez vedľajších účinkov, medzi nimi sú:

  • depresívny stav;
  • bolesť svalov;
  • kŕče;
  • nevoľnosť a vracanie;
  • necitlivosť končatín;
  • bolesť v bruchu.

Nedávajte pozor na krátkodobé vedľajšie účinky, pokiaľ ide o život pacienta.

Ako sa liečí melanóm?

Existuje niekoľko spôsobov liečby melanómu:

  1. Chirurgia je najzákladnejším a naj účinnejším spôsobom boja proti melanómu. Keď sa odstráni operácia a samotný nádor a okolo tela sa točí. Pri odobratí veľmi malú veľkosť melanómu rehabilitačné obdobie je veľmi rýchly a veľmi hojenie dosiahnuť na 100%. Ak novotvaru vysokom rozlíšení, potom by mal pacient podstúpiť úpravu Krok 2 - je ožarovanie nádoru a jeho odstránenie na operačnom stole. S pokročilými melanómami môže chirurg odstrániť niekoľko centimetrov kože, lymfatických uzlín a vlákniny. Šanca na zásah rakovinových buniek v lymfatických uzlinách nie je tak vysoká, ale lekári radšej sa ich zbaviť a zabrániť riziku šírenia metastáz.
  2. Radiačná liečba je potrebná, ak pacient nemôže byť z nejakého dôvodu iný. Radiačná terapia môže byť tiež predpísaná ako komplexná liečba.
  3. Chemoterapia je účinná pri agresívnom progresii melanómu, keď metastázy postihujú životne dôležité orgány.
  4. Imunoterapia je moderný spôsob liečby, ktorý prináša dobré výsledky. Predpísané je predovšetkým po operácii.

Ako sa imunoterapia uskutočňuje?

Vedci sú neustále hľadaní nových liekov proti takej vážnej chorobe ako rakovina. Dnes sa aktívne používajú imunomodulátory, ktoré nielenže dokážu uzdraviť pacienta, ale tiež mu poskytnú dlhú životnosť. Napríklad nie dávno bol vyvinutý prípravok Vemurafenib, ktorý bol schopný aktívne ovplyvniť genetickú mutáciu. Medzi pacientmi, ktorí ich podali, sa 84% zotavilo a pokračovalo v živote.

Keď sa melanóm začína šíriť cez telo, proti nemu sa používajú rôzne metódy:

  • Očkovanie bunkovými antigénmi sa uskutočňuje;
  • podáva sa anti-melanómové liečivo vyvinuté na báze peptidov a glykoproteínov placenty;
  • Bunková terapia sa uskutočňuje.

Pacientovi môže byť pridelená takzvaná bioterapia alebo cielená liečba melanómu. Používa sa na poslednom mieste, pretože to nie je tak účinné ako chemoterapia. Cieľová liečba melanómu zahŕňa porážku molekuly, ktorá vyvolala rakovinu. V dôsledku toho sa celý systém neoplazie zhroutí a pacient sa postupne zotavuje. Cielené lieky zahŕňajú Ipilimab a Vemurafenib. Osobitná pozornosť by sa mala venovať liekom Interferon alebo Interleuk.

Pôsobivé výsledky sa vyznačujú vemurafenibom, ktorý ovplyvňuje bunkovú mutáciu.

Názory lekárov aj samotných pacientov naznačujú, že taká droga účinne ovplyvňuje chorý organizmus.

Spomedzi všetkých metód, ako sa zbaviť melanómu, je najbežnejší chirurgický zákrok a v druhej fáze je možné vykonať imunoterapiu.

Imunoterapia s melanómom

Melanóm je jedným z najagresívnejších malígnych novotvarov. Už v začiatkoch tvorí metastázy v regionálnych lymfatických uzlinách, pečeni, pľúcach a mozgu. Účinnosť liečby závisí od včasnosti diagnózy. Hlavnou metódou liečby je chirurgická operácia, ktorá nie vždy vedie k úplnému zotaveniu pacienta. Na dosiahnutie pozitívneho výsledku v moderných onkologických klinikách sa používa radikálna technika v spojení s farmakologickou korekciou imunity. Imunoterapia s melanómom zabraňuje vzniku recidívy a zvyšuje pozitívny výsledok chirurgickej operácie.

účelnosť

Imunoterapeutická metóda spočíva v aktivácii lieku ochrannými schopnosťami ľudského tela. Takéto ošetrenie sa môže uskutočniť v dvoch hlavných variantoch:

  1. Aktívna metóda, ktorá stimuluje funkciu obrany tela.
  2. Pasívna metóda vrátane zavedenia umelo syntetizovaných analógov prvkov imunity do obehového systému.

svedectvo

Metóda imunoterapie je ukázaná v takýchto prípadoch:

  1. Prítomnosť imunologickej tolerancie organizmu voči malígnym novotvarom. Inými slovami, bunky lymfatického systému nepôsobia proti rastu rakovinového nádoru.
  2. Obdobie rehabilitácie po chirurgickej operácii.
  3. Prítomnosť mutovaných buniek melanómu v hlbokých vrstvách kože.
  4. Preventívna údržba relapsu primárnych onkoformirovanija integumentov.
  5. Agresívny infiltračný rast melanómu s príznakmi ulcerácie.

Vo všeobecnosti imunoterapia s melanómom nemôže byť nadbytočná. Rozhodnutie o zavedení takejto metódy vo všeobecnom priebehu protirakovinovej liečby podáva ošetrujúci lekár.

kontraindikácie

Spôsob korekcie obranyschopnosti tela nie je žiadúci, ak má pacient alergickú reakciu na zložky imunomodulačného liečiva. V tomto ohľade musí lekár pred liečbou testovať reakciu na farmakologické činidlo.

Medzi všeobecné kontraindikácie patria:

  1. Chronické ochorenia kardiovaskulárneho systému.
  2. Autoimunitné patológie.
  3. Tehotenstvo a obdobie dojčenia.

Účinnosť a prínosy

Výhody takejto liečby sú nasledovné:

  1. Prakticky úplná absencia kontraindikácií.
  2. Jednoduchosť metodológie.
  3. Vysoká účinnosť, ktorá sa dosahuje použitím moderných farmakologických látok.

Aké lieky sa používajú na imunoterapiu s melanómom?

Doteraz odporúčajú onkológovia použitie imunomodulátorov, ktoré zahŕňajú monoklonálne protilátky. Takéto lieky majú selektívnu senzitivitu voči rakovinovým bunkám. Tu sú niektoré z týchto nástrojov:

Ide o inovatívny liek na kontrolu melanómu v neskorších štádiách rastu. V roku 2014 bola schválená Americkým spoločenstvom pre kontrolu kvality liečiv. Účinok činidla spočíva v blokovaní špecifického proteínu (PD-1), ktorý je súčasťou škrupiny rakovinovej bunky. Práve tento proteín maskuje nádor z ľudských lymfocytov. Nakoniec, po užití tejto drogy, telo začne rozpoznávať a bojovať s rakovinovým nádorom.

Indikácie na použitie sú:

  • metastatický melanóm;
  • neoperovateľnú formu nádoru;
  • neprítomnosť terapeutického účinku tradičných protinádorových techník.

"Opdivo" (Opdivo / Nivolumab)

Imunoterapia s melanómom s pomocou tohto nástroja sa podobá účinku "Keitruda". V klinických štúdiách zaznamenalo 32% pacientov významné zníženie veľkosti primárneho zamerania mutácie.

Toto liečivo je určené na liečbu inoperabilných foriem melanómu. Monoklonálne protilátky, ktoré sú súčasťou lieku, spôsobujú, že imunitný systém organizmu aktívne bojuje proti rakovine.

Tento liek patrí do skupiny inhibítorov BRAF. Jednoducho povedané, liek potlačuje funkciu génu zodpovedného za rast a reprodukciu malígnych buniek. Výsledok žiadosti spoločnosti Zelboraf sa stal zjavným už v prvých dňoch jeho správy. Rakovinový nádor sa výrazne znižuje a pacient sa cíti lepšie.

Toto je najnovší liek, ktorý blokuje gén BRAF. Podľa najnovších vedeckých štúdií sa u približne 50% pacientov s rakovinou pozoruje aktivita tohto génu. Indikácie používania dabrafenibu sú prítomnosť metastáz a neoperovateľných foriem melanómu v neskorších štádiách rastu rakoviny.

Vedľajšie účinky a ďalšie dôsledky

Napriek tomu, že imunoterapia s melanómom je zameraná na boj proti rakovinovým mutáciám, v niektorých prípadoch imunitný systém tela začína napadnúť svoje zdravé bunky. V tomto prípade môžu pacienti mať poruchy v práci gastrointestinálneho traktu, pečene, endokrinných a centrálnych nervových systémov.

Vedľajšie účinky sa vyvíjajú v priebehu samotného terapeutického cyklu a niekoľko mesiacov po jeho ukončení. Ak má pacient počas užívania lieku komplikáciu, okamžite sa musí zastaviť ďalšia liečba. Na obnovenie fyziologického stavu tela predpisujú lekári hormonoterapiu s kortikosteroidnými prípravkami s vyššou koncentráciou.

Hlavné vedľajšie účinky imunoterapie zahŕňajú:

  1. Alergické reakcie bezprostredného a oneskoreného typu. V zriedkavých prípadoch môže pacient pocítiť anafylaktický šok a Quinckeho edém. Treba poznamenať, že takéto telesné stavy predstavujú potenciálne nebezpečenstvo smrti. Ale väčšina pacientov s rakovinou má jednoducho sčervenanie kože spolu s ostrým svrbením.
  2. Zníženie krvného tlaku.
  3. Významné zvýšenie telesnej teploty, ktoré už dlho nemožno normalizovať tradičnými antipyretickými látkami. V takýchto prípadoch lekári uvádzajú zdravotnú horúčku.
  4. Imunoterapia s melanómom môže tiež vyvolať poruchy z tráviaceho systému vo forme neustáleho nevoľníctva a periodických záchvatov zvracania.

náklady

Cena imunoterapie závisí od zvoleného lieku a trvania liečby. Náklady na lieky založené na monoklonálnych protilátkach môžu byť 2.000-5.000 dolárov za 50 gramov. Ale taká vysoká cena liekov je porovnateľná s ich najvyššou účinnosťou v boji proti nádorovým nádorom.

recenzia

Podľa názoru väčšiny onkológov môže systémová stimulácia ochranných schopností tela výrazne predĺžiť životnosť pacientov s rakovinou s nefunkčnými formami nádorov. Takéto ošetrenie tiež spôsobuje stabilizáciu procesu atypického rozdelenia rakovinových buniek a zastavuje ďalšiu metastázu nádoru.

Tam sú tiež recenzie pacientov, ktorí imunoterapia melanómuprispeli k ich úplnému zotaveniu. Súčasne majú takí pacienti stabilnú remisiu po operácii.

Lekári sa neodporúča liečiť melanóm.. Ako to byť.

Dátum založenia:

ahoj Píšem po prvýkrát.
Skúsim to stručne. Moja matka má 61 rokov. Žije v Saratove. Pred troma rokmi bol prepustený krtek - diagnóza - všetko je v poriadku. V novembri 2007 vypnite zapálenú lymfatickú uzlu - diagnostiku melanómu. Po operácii (v Saratove) nebola predpísaná žiadna liečba - AKÉKOĽVEK. Vzala som ju do Moskvy (bývam tu) Ústav Herzen vykonáva raz všetky testy - diagnózu melanómu (množstvom rôznych ukazovateľov nebude popisovať), a nikde nie je nejaká ohniská (tiež všetky USA) - nominovaný liečba - imunoterapia - reoferon 3000000. Cez deň za rok (doktor MD PK DD). Mama sa vrátil do Saratov na onkológovia a ide tam hlasno všetci lekári v nemocnici - "vkoem prípade, bude to zabiť" Vo všeobecnosti ju úplne odrádzala. Teraz pije Chaga, kvapku Boligols denne a tibetské mliečne huby. V tomto prípade, Saratov lekári nie sú ani k dispozícii, aby takúto analýzu ako nádorového markeru S-100, a z akéhokoľvek ošetrenia odradiť, a to aj s odporúčaniami odborníkov Moskva.
Ako si myslíte, že je to normálne. A ako sa správať teraz? A prečo čakať na svoju matku - ďalšie ohnisko. :

Join Date: Feb 2007 Bydlisko: Москва Príspevky:

Pripojiť dátum: Apr 2007 Poloha:

Bolo by dobré počúvať názor IE. Sinelnikov (pravdepodobne po sviatkoch sa objaví na fóre) - ale aspoň potrebuje podrobnejšie vyhlásenie a analytické výsledky (pretože túto tému poradenstvo, a nie len "plakať").

Join Date: Apr 2007 Príspevky: 0 Poďakoval 0 Times v 0 príspevkov

Chaga, hemlock. Tma. Takže idete do kerozínu s vodkou. Zastavte tieto šikanovanie tela okamžite. Imunoterapia v tretej etape je primeranou voľbou. S-100, kde niekoľko lekári radia robiť vôbec (snáď len v hlavnom meste) - Tie sú mimochodom, uvedomte si, že to je len informatívny v dlhodobej sledovanie, je hodnota jednorazové neposkytuje informácie (?).
3 milióny kusov. 3 / týždeň - zabiť terapiu zabije zrovna (za primeranú sledovanie nežiaducich účinkov).Kazhetsya práve taký režim je registrovaná v adresári, ktorý stoly praktizovanie onkológmi. Mimochodom, naše onkológ, pričom knihu von zo skrine, tzv takýto systém (po tom, čo sme si to "obývaná", pôvodne tiež jednoducho "pod dohľadom" plánuje uvoľniť). Ak naozaj chcete získať vážnu konzultáciu IE. - Musíte vykresliť situáciu podrobne a nezabudnite na všetky sprievodné choroby.
Veľa šťastia!

Join Date: Sep 2007 Poloha: Москва Príspevky:

Absolútne presne 3 milióny 3 krát týždenne nikoho nezabije. Moja dávka bola dvakrát taká - 6 miliónov 3 krát týždenne. Nepríjemné pocity (na úrovni zimy) - iba počas prvého týždňa prijatia. Potom (2,5 rokov) boli jedinými "vedľajšími účinkami" sčervenanie v mieste vpichu (nezávisle od bokov a predlaktia). V tomto živote bol celkom aktívny, so športovými, lyžiarskymi prechádzkami atď.
Jediná vec, na ktorú sa obviňujem, je to, že po vylúčení reakferónu z voľného "ropucha uškrtil", aby si kúpil samostatne. V skutočnosti bolo potrebné kúpiť a pokračovať. A čo hovoriť. Teraz po chémii sedím bez vlasov, bez zubov a bez sily, ale so skrútenými rukami a nohami a jasnými perspektívami.
Je samozrejmé, že iba pozorovanie - nie je dôkaz, a nemožno odporučiť nič (Vzhľadom na to, že nie ste odborník), ale v každom prípade, podľa môjho pocitu, ak IFN (Roferon) predpisujú, a najmä zabezpečiť zadarmo - nemajú moc báť. Kerozén s vodkou je určite škodlivejší.

Join Date: Mar 2007 Lokalita:

a čo je zaujímavé v poňatí Saratovových lekárov, nezabije imunoterapiu, ktorá je najviac neškodná (ak ju možno nazvať tak) s melanómom (s jej správnou aplikáciou).

IMUNOTERAPIA S MELANOMOM

Dátum vytvorenia: 27. októbra 2017

Upravené: 4. januára 2018

Ak hľadanie riadku webového prehliadača zadať slovo "imunoterapia", "imunoterapia", "imunoterapia", bez ohľadu na správnosť určenia vyhľadávač dá veľa odkazov, kde bude táto technika uvedených v súvislosti s liečbou nádorových ochorení. Táto okolnosť je nepriamym dôkazom dôležitosti imunoterapie. Pred niekoľkými rokmi bola táto metóda liečby rakoviny predmetom vedeckého výskumu a veľký význam pre aplikovaný liek nie. Súčasne s boli vyvinuté rozsiahly výskum v oblasti imunológie a virológie, vývoj metód HIV a techník spracovania HCV pre ovplyvnenie buniek frakcie imunity, je dopyt v praxi onkológie.

Hoci melanóm predstavuje menej ako 5% všetkých druhov rakoviny kože, je príčinou väčšiny úmrtí spôsobených rakovinou kože. Pokiaľ ide o všetky druhy rakoviny kože, hlavným rizikovým faktorom pre tento nádor je expozícia ultrafialovému ožiareniu, umelému a prirodzenému slnečnému žiareniu. Bohužiaľ v súčasnosti rastie dynamika výskytu tejto malígnej formácie. Ale napriek smutnej štatistike sa vyvíjajú metódy liečby melanómu s drogami a to je dôsledkom revolučných úspechov v oblasti imunoterapie. Z hľadiska modernej vedy je imunoterapia najsľubnejšou metódou terapie pre komplikovaný priebeh malígnych pigmentových nádorov kože.

Prípravky na liečbu melanómu sú reprezentované rôznymi spôsobmi, ktorých účelom je potlačenie rastu nádoru. Najlepšia imunopreparácia pre melanóm bude taká, ktorej účinnosť bude zodpovedať jej bezpečnosti. V tomto ohľade je výber optimálnych prostriedkov možný iba v individuálnom poradí. Zvážte hlavné lieky používané na imunoterapiu melanómu.

Inhibítory kontrolných bodov imunitnej odpovede (ITIC)

Ide o pomerne novú skupinu sľubných liekov na liečbu metastatického melanómu. Dôležitou vlastnosťou imunitného systému je jeho schopnosť obmedziť svoju aktivitu voči zdravým bunkám tela. Na tento účel sa používajú "kontrolné body", ktoré sú proteíny na membránach imunitných buniek, a na spustenie imunitnej odpovede musia byť zapnuté (alebo "vypnuté"). Bunky melanómu niekedy pôsobia na kontrolné body, aby zabránili agresii imunitného systému. Lieky IICT, ktoré interagujú s proteínmi kontrolného bodu, pomáhajú obnoviť imunitnú odpoveď a agresiu voči bunkám melanómu.


V súlade s aktualizované odporúčania Národnej univerzálnej siete pre rakovinu (NCCN) na liečbu melanómu (2016), ako prvej línie liečby neoperovateľného alebo pokročilého melanómu, odborníci odporúčajú používať imunoterapia kontrolným bodom a terapia zameraná na BRAF pre pacientov, ktorí majú mutáciu v géne BRAF.

V mono režime sa s liekom odporúča imunoterapia Keytruda alebo Opdivo. Ako kombinácia kombinácie Opdiva a Erva, pretože nedávna štúdia Checkmate 067 ukázala, že Yervoyova monoterapia je menej účinná než výsledky terapie inhibítorom PD-1 alebo kombináciou Opdiva a Yervoy.

Druhá línia terapie by sa mali vybrať so zreteľom na všeobecný stav pacienta na stupnici ECOG. Pacienti, ktorých stav je definovaný ako závažný (3-4 bodov ECOG), sa odporúčajú optimálna adjuvantná liečba. Pacientov s 0-2 bodmi na liečbu ECOG by mali byť predpísané na základe zdravotnej histórie a stavu BRAF. Možno použitie inhibítorov PD-1, Tafinlara, Zelborafa, Opdivo kombinácia Ervoem, Tafinlara s Mekinistom alebo Zelborafa s Kotellikom.

PD-1 inhibítory

Pembrolizumab (Keytruda) a Nivolumab (Opdivo) - lieky, ktoré cielia na membránový proteín bunkového PD-1 (1 rrogrammed smrť buniek) T buniek imunitného systému, ktoré sa za normálnych okolností pomáhajú imunitné bunky nenapadajú iné bunky v tele. Blokovaním PD-1 tieto lieky posilňujú imunitnú odpoveď proti bunkám melanómu. Použitie týchto liekov znižuje veľkosť nádoru a zvyšuje očakávanú dĺžku života (hoci ešte nie je isté, či tieto lieky dokážu vyliečiť melanóm). Tieto lieky sú určené na intravenózne použitie. Tradičného nežiaduce účinky sa môžu vyskytnúť slabosť, kašeľ, nevoľnosť, svrbenie, strata chuti do jedla, zápcha, bolesti kĺbov, hnačka. Závažnejšie komplikácie sa pozorujú menej často. Hlavným účinkom liekov je zníženie inhibície imunitného systému. V tejto súvislosti môžu nastať nežiaduce účinky, keď imunitný systém začne napádať ostatné orgány: pľúca, črevá, pečeň, endokrinné orgány, obličky - potom sa vyvinú život ohrozujúce komplikácie, ktoré môžu vyžadovať odvykacieho stavu. Imunoterapia s inhibítormi PD-1 pri melanóme podľa odborníkov má dobré vyhliadky a vyžaduje si ďalšiu rozsiahlu štúdiu.

Inhibítor CTLA-4

Ypilumab (Yervoy) je liek, ktorý stimuluje imunitné odpovede. Agent je monoklonálna protilátka, ktorá pôsobí na T bunky, blokovacie zarážku - proteín CTLA-4 (cytotoxických T-lymfocytov proteín asociovaný 4), ktorý v normálnom stave inhibuje aktivitu imunitných reakcií. Určené na intravenózne použitie raz za tri týždne. U pacientov s melanómom, ktorý nemožno odstrániť chirurgicky, alebo šíril do iných častí tela, droga predlžuje život, aj keď je stále ešte nie je jasné, či je schopný liečiť melanóm. Tiež časté vedľajšie účinky, je liek častejšie ako inhibítory PD-1 môže vyvolať závažné vedľajšie účinky viedli vyvoláva intestinálnu imunitný systém, centrálny nervový systém, pečeň, koža, oko, endokrinných orgánov, ktoré môžu byť spojené s život ohrozujúce komplikácie.

Liečivo je monoklonálna protilátka špecifická pre programovateľné receptory smrti-1 (PD-1) na aktívnych T bunkách a je praktickým analógom lieku Keitrud (Pembrolisumab). Nivolumab blokuje proteín PD-1 a nepovoľuje zvýšenú aktivitu imunitného systému). Po oslobodení od supresívnej regulácie začnú T-lymfocyty aktívne napadnúť nádor. Je potrebné poznamenať, že takáto aktivácia imunitného systému sa objavuje lokálne okolo metastáz melanómu, zatiaľ čo zdravé tkanivá zostávajú neporušené.

Ervoi (ipilimumab) je veľmi špecifický, preto je spravidla pacientom dobre znášaný. Nežiaduce účinky sú najčastejšie hnačka (hnačka), kožné vyrážky a zvýšená utomlyaemost.No môže mať vážnejšie komplikácie, ako je hepatitída, ulcerózna črevného zápalu, lézie periférnych nervov s vývojom paralýzy, ostroprotekayuschih zápal kože s nekrotické epidermolysis, endokrinné patológie žľazy. Preto sa liečba najlepšie vykonáva pod dohľadom lekárov.

Náklady na jednu ampulku sa pohybujú od 5.500 do 6.500 eur. Liečba liekom Ipilimumab na izraelských klinikách bude lacnejšia, pretože onkologické centrá nakupujú lieky bez sprostredkovateľov.

Lieky používané v mutácii BRAF

Počas niekoľkých posledných rokov bolo identifikovaných niekoľko mutácií v génoch predisponujúcich k vývoju melanómu. Jeden z nich sa nazýva BRAF. Táto mutácia sa môže zistiť použitím molekulárnej diagnostickej metódy.

Tafinlar (Dabrafenib), Mekinist (Trametinib) Zelboraf (Vemurafenib) - skupiny protirakovinových liekov, ktoré vykazujú účinnosť proti nádorom s génom mutácie BRAF. Tieto imunopreparáty sa týkajú inhibítorov proteínkinázy, ktoré sa používajú u dospelých pacientov s nefunkčným alebo metastatickým melanómom. Zelboraf sa predpisuje pacientom s prevažujúcou metastázou nádoru v mozgu. Použitie týchto liekov je možné v prípade BRAF-pozitívnych melanómov, keď chirurgická liečba nádoru nie je možná.

Lieky sú dostupné v tabletách a sú určené na perorálne podávanie. Medzi vedľajšie účinky sa môžu vyskytnúť kožné reakcie vo forme vyrážky a akneiformnej dermatitídy, slabosti, únavy, periférneho edému, nevoľnosti a vracania. Výskyt akútnych toxických prejavov zo srdca, pľúc, pečene a obličiek si vyžaduje stiahnutie lieku.

Liek je inhibítor BRAF, a je vhodný pre pacientov, ktorí majú mutáciu (BRAF V600E a V600K) v nádorových bunkách. Zvlášť efektívne kombinovaná terapia s liečivom Mekinist (trametinib). Úplná remisia bola 18 mesiacov. V štúdiách ukázal dabrafenib podobné výsledky ako pri liečbe vemurafenibom pri znižovaní nádorov melanómu. Preto Dabrafenib predstavený v použití a namiesto toho spolu Zelborafa sú účinné a majú menej výrazný vedľajšie účinky. Táto droga sa užíva vo forme kapsuly dvakrát denne. Časté vedľajšie účinky zahŕňajú zhrubnutie kože (hyperkeratóza), bolesti hlavy, horúčka, bolesti kĺbov, nemelanómovej kožné nádory, vypadávanie vlasov, a syndrómu ruka-noha (začervenanie, bolesť a podráždenie pokožky rúk a nôh). Hoci to môže tiež viesť k skvamocelulárneho karcinómu kože, môže dôjsť menej často ako u vemurafenib. Niektoré z ďalších viac závažných nežiaducich účinkov, ktoré sa môžu vyskytnúť pri dabrafenibom patrí vysoká horúčka, dehydratácia, zlyhanie obličiek, problémy s očami, a zvýšenie hladiny cukru v krvi.

Nový liek (schválený FDA v roku 2011 ročne), na liečbu týchto typov melanómu sú spôsobené genetickej mutácie BRAFV600E (táto mutácia sa vyskytuje u každého druhého pacienta s neresekovateľným melanómom). Liečba liekom sa vykonáva po špeciálnom diagnostickom teste na identifikáciu mutácie. Bohužiaľ, liek často dáva významné vedľajšie účinky, ako sú bolesti kĺbov, fotofóbia, nevoľnosť, kožné vyrážky, slabosť, strata vlasov, vývoj rakovinových kožných lézií. Avšak klinické štúdie preukázali, že Zelboraf (vemurafenib) je omnoho účinnejšia chemoterapiu a výrazne zvyšuje prežitie pacientov, a liek bol úspešne použitý v šírených nádorových procesov.

Liek, ktorý blokuje proteín MEK, známy ako Mekinist (trametinib) vykazujú určitú schopnosť spôsobovať redukciu melanómu s mutáciou v géne BRAF a bol nedávno schválený pre potraviny a liečivá (US) pre liečbu roztrúsenej melanómu. Táto droga je tableta užívaná raz denne. Časté vedľajšie účinky zahŕňajú vyrážku, hnačku a opuch. Zriedkavé, ale závažné nežiaduce účinky môžu zahŕňať poškodenie srdca, slepota, pľúcne problémy a kožné infekcie.

V súčasnej dobe sme sa zaoberali spôsob, ktorý spočíva v kombinovaní BRAF inhibítor génu gén inhibítor MEK spôsobiť pokles v nádeji, že nádorov po dlhšiu dobu. Skoré výsledky boli sľubné, čo ukazuje, že kombináciou dátových inhibítorov niektorých vedľajších účinkov (ako je napríklad vývoj ďalších typov rakoviny kože), môže byť v skutočnosti menej bežné, ale je potrebné ďalšie štúdie.

Cytokíny (interferón-alfa a interleukín-2)

Cytokíny sú proteínové zlúčeniny, ktoré všeobecne zvyšujú imunitu. Rekombinantný verzia cytokínov - interferón-alfa a interleukínu-2 (IL-2), - sa občas používa na liečbu pacientov s melanómom ako intravenózna infúzia, aspoň - v domácnosti ako podkožnej injekcie.

Pri bežnom melanóme interferón-alfa a IL-2 znižujú veľkosť nádorov u približne 10-20% pacientov, keď sa používajú ako monoterapia. Tieto lieky môžu byť tiež použité spolu s chemoterapeutickými liečivami vo IV štádiu melanómu. V tomto prípade sa táto kombinácia nazýva biochemoterapia. Vedľajšie účinky môžu zahŕňať príznaky podobné chrípke: horúčka, zimnica, silná slabosť, znížená periférna krv. IL-2, najmä vo vysokých dávkach, môže viesť k zadržiavaniu tekutín v tele a edému, a preto použitie vysokých dávok IL-2 je možné len v nemocniciach a zdravotníckych centrách so skúsenosťami s používaním týchto liekov.

Prípravky na liečbu melanómu sú reprezentované rôznymi spôsobmi, ktorých účelom je potlačenie rastu nádoru. Najlepšia imunopreparácia pre melanóm bude taká, ktorej účinnosť bude zodpovedať jej bezpečnosti

Po chirurgickom zákroku a niektorých počiatočných štádiách melanómu. Interferón-alfa sa môže niekedy použiť ako adjuvantná liečba po rýchlom odstránení melanómu, aby sa zabránilo jeho opakovaniu. Podľa štatistík to môže oddialiť vývoj relapsu, ale až do konca nie je jasné, či to zvyšuje prežitie. Interferón je účinný pri vysokých koncentráciách, ale mnohí pacienti netolerujú vedľajšie účinky pri liečbe vysokými dávkami: horúčka, zimnica, bolesť, depresia, únava, toxické účinky na srdce a pečeň. Tento liek by sa mal podávať pod dohľadom špecialistu, ktorý má skúsenosti s používaním tohto lieku.

Vo všetkých prípadoch by pacient a lekár pri rozhodovaní o tom, či sa má použiť adjuvantná liečba interferónom, merať potenciálny prínos a riziko vedľajších účinkov tejto liečby.

Onkolytická vírusová terapia (viroterapia)

Vírusy sú typom najmenších subcelulárnych organizmov, ktoré môžu infikovať a zabíjať bunky. Niektoré vírusy môžu byť v laboratóriu upravené takým spôsobom, aby infikovali a zabíjali hlavne rakovinové bunky. Takéto kmene sú známe ako onkolytické vírusy. Spolu s priamym vystavením nádorovým bunkám môžu vírusy tiež potenciovať protinádorový záchvat rakovinových buniek imunitným systémom.

Talimogene laherparepvec (Imlygic), tiež známy ako T-VEC, je protinádorovej vírus, ktorý môže byť použitý pre liečenie melanómu kože alebo lymfatické uzliny, odstránenie, ktoré nemôžu byť chirurgicky. Liečivo sa injikuje priamou injekciou kultúry vírusu do nádorového tkaniva, obvykle každé dva týždne. Tento účinok niekedy vedie k zníženiu veľkosti nádoru, no poznamenal, že takáto liečba nevedie k zníženiu veľkosti nádorov v iných častiach tela. Nie je tiež úplne jasné, či táto liečba môže predĺžiť život pacientov. Vedľajšie účinky zahŕňajú príznaky podobné chrípke a citlivosť v mieste vpichu.

Bacillus Calmette-Guérin (BCG vakcína)

BCG vakcína je oslabená vakcína proti tuberkulóze. BCG nespôsobuje vážne ochorenie u ľudí. Liečivo v podstate nemá všeobecný stimulačný účinok na imunitný systém, účinok vakcíny je obmedzený účinkom na bunkovú frakciu imunity. Niekedy sa tento liek používa v štádiu III melanómu na prevenciu intenzity rastu nádoru. Prostriedok sa aplikuje priamym zavedením do nádorového tkaniva. Mechanizmus účinku nebol úplne preskúmaný.

Imiquimodový krém

Imikvimod (Zyclara) - príprava určený na lokálne použitie vo forme krému. Stimuluje lokálnu imunitnú odpoveď proti bunkám rakoviny kože. Pre veľmi skorom štádiu (stupeň 0) melanómov v citlivých oblastiach tela, ako na tvár, niektorí lekári používajú imikvimod, v prípade, že operácia môže spôsobiť deformáciu a invalidity. Liek sa tiež používa na liečbu niektorých melanómov, ktoré sa rozšíria na kožu. Avšak, nie všetci lekári sa zhodujú, že tento nástroj môže byť použitý na liečbu melanómu. Krém sa zvyčajne aplikuje 2 až 5 krát týždenne po dobu približne 3 mesiacov. Niektorí pacienti môžu vyvolať závažné kožné reakcie na tento liek. Imiquimod sa nepoužíva na bežné a metastatické melanómy.

Použitie imunopreparácií. Imunoterapia melanómu v Izraeli

Moderné imunoterapia nádorov v zdravotníckych centrách v Moskve zahŕňa použitie bežných protokolov za použitia Immunopreparat, ktorých zoznam sa skladá zo zástupcov rôznych farmakologických skupín: inhibítory PD-1, cytokíny, monoklonálne protilátky, ktoré môžu byť tiež kúpili, objednajte si z internetových obchodov. Treba však mať na pamäti, že imunoprecipitanty získané v Rusku prostredníctvom internetu môžu byť falošné. Napríklad monoklonálne protilátky, ktorých cena v obchodoch bola nižšia ako v protokoloch lekárskych stredísk, v niektorých prípadoch sa ukázalo byť náhradky drog. Monoklonálne protilátky a ďalšie lieky pre imunoterapiu sú farmakologicky vysoko technologického produktu, cena, ktorá zo svojej podstaty nemôže byť nízka. Vyberá pre imunoterapiu špecializované zdravotné strediská, pacienti sú zaručené lieky, ktoré boli potvrdené certifikáty kvality.

Zhrnutie údajov možno vyvodiť, že imunoterapia s melanómom je indikovaná v nasledujúcich prípadoch:

  • metastázy malígneho novotvaru do susedných tkanív alebo vzdialených orgánov;
  • prítomnosť BRAF mutácií melanómu vo vrstvách dermis;
  • s neoperovateľnými nádormi;
  • žiadny účinok z používania tradičných protinádorových protokolov.


Výhody imunoterapie:

  1. Vzhľadom na agresívny rast nádoru a tendenciu k skorým metastázam nemá imunoterapia prakticky žiadne kontraindikácie.
  2. Technika je k dispozícii v praktickom použití.
  3. S dostatočnou citlivosťou liekov vysoký stupeň účinnosti liečby.
  4. Imunoterapia umožňuje predĺžiť dĺžku života pacientov so zložitým melanómom.

Svet skúseností imunoterapia melanómu je sústredená v izraelskej klinike "Melanóm Unit." V lekárskej praxi karta dostatok pozorovania a štúdie, ktoré ukazujú, že aplikácia pre liečenie melanómu všeobecných schém a tradičné pečiatkou neefektívne. farmakologická liečba melanómu vyžaduje individuálny prístup a implementácia rôznych protokolov v súlade s modernými vedeckými vývojom v oblasti imunoterapie zhubných nádorov, ktoré môžu počítať s úspechom. Ďalší dôkaz popularity komplexného prístupu k použitie individuálneho liečebného programu je skutočnosť, že klinika liečených pacientov nielen z Izraela, ale aj v ďalších krajinách, ktoré dávajú prednosť Progresívne alternatívne postupy konvenčnú symptomatickú liečbu.

V súčasnosti je použitie imunoterapeutických protokolov úplne nové, ale sľubné v onkológii, najmä pri liečbe melanómu. Väčšina metód a protokolov imunoterapie sa používa v onkológii s bežným melanómom, keď už existujú metastázy primárneho nádoru do iných častí tela a tradičné onkologické protokoly sa považujú za neproporcionálne. Imunoterapia s melanómom s použitím moderných liekov môže zvýšiť trvanie a kvalitu života pacientov s bežnou formou ochorenia.

Imunoterapia melanómu. Nežiaduce účinky

Vzhľadom k tomu, že "súčasťou nášho života," monoklonálne protilátky rovno veľmi aktívny, a to napriek vyhlásenie nášho krásneho ministra, to dáva zmysel, aby zastavil ďalšie podrobnosti nielen na liečbu, ale aj na vedľajšie účinky tejto liečby súvisí. Okrem toho existuje len niekoľko nemocníc so skúsenosťami s používaním týchto liekov v celej krajine.

Takže, drahí čitatelia, nemali tušenie, že "drogu môžete kúpiť v zahraničí a zamiesť dom" (počul som to už mnohokrát. "Domy" sú presne v "domácich podmienkach"). Takéto veci nemôžete mať. Všetko by malo byť pod dohľadom lekárov.

Už som uverejnil zoznam vedľajších účinkov užívania lieku Opdiva (nivolumab) a tento materiál bude pokračovaním tejto témy.

Nežiaduce účinky imunoterapie melanómu: Rýchly zásah je kľúčom k úspechu

Preklad článku z časopisu CURE na december 2016 (číslo venované melanómu).

Článok napísal profesor Jeffrey Weber - riaditeľ a vedúci onkológa Permuter Cancer Center v NJ Langone MedikalTsentr nemocnice na základe vystúpenie na 34. výročnom sympóziu Organizácia chemoterapeutických novembra 6-11, 2016. v NJCity.

Ako je známe, imunoterapia má svoju negatívnu stránku, ktorá sa prejavuje vo forme vedľajších účinkov, často nie život ohrozujúcich, ale niekedy vyžaduje okamžitý zásah zamestnancov,uskutočnenie liečby. V opačnom prípade môže byť hrozbou nielen pravdepodobnosť úspechu nápravy, ale aj život pacienta v čase liečby. Pacienti užívajúci monoklonálne alebo cielené lieky (inhibítory kontrolných bodov) s melanómom: Ervoi, Opdyvo, Keitruda, Tenzentryk (atesolizumab), ktorý bol predtým testovaný na liečbu rakoviny krvi, má podobné vedľajšie účinky pri použití ktoréhokoľvek z vyššie uvedených liekov samotných alebo v kombinácii.

Takéto vedľajšie účinky sa prejavujú ako reakcia imunitného systému tela na podávané činidlo.

1) Kožný kryt. Viaceré kožné vyrážky a svrbenie (kožná svrabica neinfekčnej povahy); niekedy svrbenie bez vyrážok. Keď sa objavia viaceré vyrážky, oncostra, ktorá vedie imunoterapiu, MUSÍ venovať pozornosť tomuto javu. Ak sa v týchto miestach je tu peeling, odlupovanie kože, mali by ste venovať osobitnú pozornosť na to, pretože v dôsledku toho sa pacient môže dostať toxické nekrózu horných vrstiev kože (veľmi zriedkavé).

Existuje život ohrozujúca situácia pre pacienta, kedy pacient môže zomrieť v dôsledku vývoja sepsy (bakteriálne lézie v oblastiach tela, kde došlo k vzniku rán). Ak nechcete skontrolovať situáciu v čase, pacient doslova "stráca" kožu, (klesá ju) a zároveň sa pokryje chrastavami.

2) únava, únava alebo konštantný pocit únavy; potenie, potenie; zvýšená excitabilita, horúčka; nutkanie na zvracanie sa objaví a zmizne v priebehu liečby viac ako raz, ale spravidla súvisí s pomerne jednoduchými javmi.

3) Stav lymfatických uzlín, ktoré sa nachádzajú v tých častiach tela, kde môžu byť vyšetrené alebo vizuálne sledované pacientom a jeho prostredím. Onkosestra by mala poučiť v nevyhnutných prípadoch pacienta a mala by venovať pozornosť stavu lymfatických uzlín. Opuchy, kým významný "vydutie" uzly od okolitej kože, alebo obrátene, než zmiznutie uzlov možno chápať ako dôsledok imunitnej odpovede organizmu na Leksredstva a svedčiace o chorobe.

Varujem sestry, že MUSÍ sledovať a kontrolovať opuch v oblasti lymfatických uzlín, šírenie takýchto uzlín a výskyt lymfhofenapatie. Ak sa tento jav vyskytuje bilaterálne a rovnomerne pozdĺž tela (symetricky k ľavej a pravej strane), pozorujte a čakajte na ďalší vývoj a nerobte nič. Ak ide o jednostrannú zmenu, potom môže byť potrebné mať podozrenie na návrat alebo progresiu ochorenia, NASLEDUJÚC potrebujú biopsiu takýchto uzlov (biopsia jemnej ihly po strýkovi Vadikovi). V takýchto prípadoch by mal byť onkológ alebo onkológ okamžite informovaný. "

... ďalej nasleduje opis 5 a špecifických a menej častých RE (vedľajšie účinky) - toto je ďalší príspevok.

tick-tick-tick... za pár dní:

Pokračovanie translácie článku o vedľajších účinkoch pri používaní monoklonálnych inhibítorov a inhibítorov kontrolných bodov liečba melanómu.

"Na začiatku sa uvažovalo o PE (vedľajších účinkoch alebo javoch) všeobecnej povahy. Teraz hovoríme o špecifických EV (nežiaduce udalosti).

Organický špecifický PE, spojený s neštandardnou odpoveďou imunitného systému tela na prebiehajúcu liečbu, nie je zriedkavý výskyt. Ale mnohé z týchto PE sú pre život pacienta NEBEZPEČNÉ a vyžadujú si zvláštnu pozornosť. Zastavím sa v piatich hlavných, ktoré sa môžu vyskytnúť ako jeden fenomén a spoločne.

1) LIVER. Možnosť zápalového procesu alebo vývoja hepatitídy (bohužiaľ nie je uvedené, aký typ prim. alex). Tieto procesy obmedzujú fungovanie pečene. V tomto prípade sú pankreatické funkcie pečene porušené a často sa vyskytujú bez symptómov, ktoré sú pre pacienta znateľné. Obmedzenie funkcií amylázy a lipázy je "asymptomatické". Ale laboratórne testy (krvný test s prihliadnutím na fukciu pečene, jeho enzýmy atď.) Ukážu v tomto prípade vysokú a dokonca veľmi vysokú hladinu amylázy a lipázy.

Táto situácia by sa mala okamžite dostať pod kontrolu. Ak stúpne úroveň, t.j. je jasné, že neexistuje jediný odtok, ale máme na mysli "dosť vysoko" (stačí, aby sa rozhodlo), je potrebné prerušiť liečbu základnej choroby. Rozhodnutie o použití akéhokoľvek lieku na odstránenie PE by malo byť po liečbe endokrinológa ošetrené onkológom.

2) LIGHT. Vývin pneumónie nie je vírusový. Pri používaní prípravkov Ervoy a Opdivo (nivolumab) spoločne alebo len Niva najmä Keytruda (pembrolizumab) môže kolidovat s príznakmi označujúcou vývoj zápal pľúc. Ak má pacient (tj., To vzniklo) príznaky, ako sú: nestabilné, sťaženým dýchaním (ak je kyslík preniká zle v pľúcnom tkanive), že "dusí" (tam dýchavičnosť), kašeľ, zdá prídel žltkastej alebo zelenkasté farby alebo spútum (spúta) s prídavkom krvi - je nevyhnutné ihneď vykonať inštrumentálne vyšetrenie. Neobmedzujte sa na bežné "počúvanie pľúc", ale vykonajte röntgen.

Ak zvyčajné röntgenové žiarenie ukazuje vývoj pneumónie, je potrebné vykonať CT (CT) vyšetrenie. Ak CT potvrdí diagnózu, potom Mali by ste okamžite napísať STEROIDS trpezliví. Liek je predpísaný s prihliadnutím na charakteristiky zdravotného stavu pacienta av prípade nemožnosti užívania steroidov by sa mal zmeniť schéma liečby zápalu pľúc. Situácia je nebezpečná pre život pacienta, ak nie je liečená, potom to nepríde samo o sebe (nie je zima).

(Tu je príklad zrušenia Keitrudy na pozadí vyvinutého zápalu pľúc: Liečba melanómu v Izraeli.) Komentár strýka Vadika)

3) THYROID GLAND. Zápal štítnej žľazy (priamy menej často, zápal slizníc), ako aj veľmi zriedkavo zápal sliznice hypofýzy. Tento druh zápalu vyjadrený v manifestáciu štítnej hyperaktivity, nasleduje redukcia zápalu a prevádzky ( "spaľovacie") žľazy, čo pacienta vyvinie závažné nedostatočnosti p-ných žľazy. Vývoj takého procesu vyzerá tak jednoducho ako "Hashimotova tyreoiditída" presne tak, ako je opísané v učebnici.

Je nevyhnutné, aby sa na týchto a takýchto pacientoch "dalo oko (blízke oko)". V prítomnosti takého procesu by pacient mal dostať hormón levothyroxin (syntetizmus). Otázka pokračovania imunoterapie melanómu - v kompetencii onkológa.

4) GI. Výskyt kolitídy alebo zápalu sliznice iných častí gastrointestinálneho traktu s aplikáciou Ervoi alebo Opdiva, menej často Keitruda, je jedným z najnebezpečnejších typov PE. Silná hnačka alebo zápcha, kolitída môže viesť k perforácii črevnej steny alebo apendicitídy s peritonitídou (prasknutie - medzera, zápal pobrušnice - purulentný zápal s "vylievaním" v oblasti gastrointestinálneho traktu. Alex). Pred začiatkom liečby je potrebné upozorniť pacienta na potrebu informovať onscope o výskyte vyššie uvedených príznakov. V počiatočnom období je ľahké liečiť a nevyžaduje ukončenie hlavného ošetrenia. Ale potom je potrebné agresívne alebo dokonca radikálne liečenie, ak beží.

5) Neurologické PE. Slabosť a necitlivosť v oblasti ramenného pletenca; končatiny (ruky a nohy) - vyžaduje okamžité vyšetrenie pacienta neurológom a možno následné liečenie. Ak sa u pacienta vyvinie syndróm GUILLAIN BARRE alebo myasténia gravis (myasténia) GRAVIS, potom Tieto PE vyžadujú okamžité a agresívne liečba. Existujú podobné javy v dôsledku reakcie imunitného systému tela na podávaný liek. Táto odpoveď vedie k poškodeniu receptorov periférneho nervového systému a nevodivosti elektrických impulzov pochádzajúcich z centrálneho nervového systému. Ženy sú častejšie.

Ak existujú chyby v pamäti, zmeny v temperamentu, atď - môže indikovať prítomnosť GB syndrómu. To môže viesť k encefalitíde alebo slizničné edém hypofýzy, a na pozadí MTS v GM k závažnej slizničné edém GM a smrti. Tiež všetko vyššie uvedené sa niekedy vyskytuje zápal obličiek (nadobličiek), ktorá spôsobí zvýšenie BUN kreatinínu. Táto výnimka sa ľahko určí krvných testov a spracuje sa (pomerne ľahko) za použitia steroidy a iné lieky. Na záver chcem zdôrazniť, že zápal pľúc, zápal hrubého čreva, neurologické dopyt PE BREAK vedomí imunoterapia a intervencie odborného lekára, kým nebolo príliš neskoro. "

Od seba by som chcel dodať, že by sme nemali mať strach z PE, proste sa odkazuje na tých, ktorí majú byť liečení opatrne melanómu, tak z hľadiska všetkých druhov PE, a potom sa všetko bude v poriadku (mal by).

Článok je preložený Alexom, ktorého komentáre môžete vidieť pod mnohými článkami môjho blogu a za ktoré vyjadruje obrovskú vďačnosť!

Rakpobedim.ru

Melanóm. Diagnóza po odstránení nádoru.

  • ako
  • Nepáči sa mi to
Olga80 20 októbra 2016

- v uzlovej formácii v zadnej spodnej časti slinnej žľazy vpravo s maximálnym SUV 15,07 až 1,9x1,7 cm. Ostatné slinné žľazy (submandibulárne bilaterálne a príliš vľavo) nie sú zväčšené, bez príznakov rozsiahlych zmien.

- v dvoch litroch / uzly strednej tretine krku (posterior svaly GCS na vyššie popísané úrovne uzla) s max SUV 9,07 rozmerov 1,0sm a 0,7s. V prednej časti je na úrovni dolnej čeľusti uhol definovaný zväčšenou l / uzla na 1,6h1,3sm, obrysy nie sú jasné, centrum tuk uložený, difúzna akumulácie rádiofarmakum na max SUV 2,82.

Okrem toho sa zadná stavba hrdla na oboch stranách sú určené malým l / uzly zahrnutie neintenzivní RFP: Už od SUV max nie viac ako 1,38, aby 0,9h0,7sm; vľavo s max SUV od 1,47 do 0,9x0,5 cm - zmeny môžu byť reaktívne v prírode - kontrola v dynamike.

Jedno submandibulárne l / uzly sú ploché až 1,0x0,5 cm bez fokálnej akumulácie RFP.

V iných oddeleniach na vyšetrovanej úrovni centier patologickej akumulácie RFP to nie je odhalené
záver: "Na V čase štúdie sa získali údaje o prítomnosti aktívneho nádorového tkaniva v nodulárnej tvorbe parotidovej slinnej žľazy v pravej a naznačenej správnej cervikálnej lymfatickej uzliny. "
Mama mala operáciu na odstránenie slinnej žľazy, l / u v oblasti krčka maternice a oblasť klavikuly na pravej strane, t.j. zo strany, kde boli nájdené metastázy.
otázky:
1. Je nutné v tomto prípade biopsia alebo sentinel lymfatických uzlín, tento postup je vyžadovaný iba v prípade, žiadna informácia o prítomnosti metastáz v žiadnom l ešte nie?
2. Je potrebné vykonať ďalšie prieskumy na vylúčenie prítomnosti metastáz / mikrometastáz v iných lymfatických uzlinách, orgánoch?
3. Pri melanóme ukazuje PET CT vyšetrenie všetky možné metastázy / mikrometastázy vo všetkých lymfatických uzlinách a orgánoch? Zneužil som, že v závere prieskumu nie je žiadne slovo o črevách. Spýtal som sa lekára, ktorý urobil tento opis, povedal, že sa nevyskytli žiadne ohniská, a preto správa nezahrnula.
4. V jednej téme som čítal, že Qasim odporúča, aby bol PET CT vykonaný pred biopsiou (možno niečo nie je pochopené). Mamu PET CT sa vykonala po odobratí metastatickej biopsie. Ako to môže ovplyvniť výsledky prieskumu?
5. Ak sa uskutoční prieskum na zistenie prítomnosti metastáz melanómu, bude tento prieskum ukazovať možnú prítomnosť ďalšej rakoviny v tele, najmä rakoviny čriev?
6. Aké sú predpovede v prípade matky a aké liečebné taktiky budú najefektívnejšie? (BRAF mutácia je)
7. Kde je liečba melanómom v Rusku najefektívnejšou: Blokhinovo ROCN alebo Obninsk?
Izrael sa nepovažuje, pretože moja matka neletí na lietadlách.
8. Mohlo by to byť, že pred rokom, keď bola odstránená materská znamienka, bolo to naozaj benígne a v priebehu času už v okuliaroch a blokovaní opakovaná histológia ukázala, že ide o melanóm?

Imunoterapia melanómu: cieľ, proces, očakávania

Melanóm je rakovinová lézia pokožky, ktorá sa môže rozšíriť po celom tele. Choroba je agresívna, a preto nie tak dávno, pacienti mali malú šancu na zotavenie.

Dnes sa však vyvinuli nové terapeutické metódy, ktoré umožňujú úspešne zabiť túto chorobu. Jednou z týchto metód je imunoterapia.

definícia

Imunoterapia je spôsob liečenia malígnych novotvarov, ktorý zabezpečuje aktivácia ochranného systému ktorý má škodlivý účinok na rakovinové bunky. Imunoterapia je konzervatívna metóda, ktorá sa môže použiť samostatne alebo v kombinácii s inými liečbami na elimináciu primárnych a sekundárnych nádorov.

Prečo je menovaný?

K hlavných cieľov imunoterapie zahŕňajú:

  1. Obnova imunitného systému.
  2. Odstránenie blokov, ktoré zabraňujú liečbe.
  3. Aktivácia procesov iniciácie rakovinových buniek a ich deštrukcie.

V závislosti od štádia ochorenia a všeobecného klinického obrazu môže byť vybraný jeden z dvoch typov imunoterapie na liečbu melanómu: aktívne a pasívne.

aktívny

Aktívna imunoterapia je technika, pri ktorej je pacient injekčne podávaný liekmi, ktoré aktivujú vlastný imunitné bunky. Tento typ liečby sa používa na primárnom štádiu ochorenia. Spravidla je to terapia je postupne, len po dlhom čase, čo vedie k pozitívnemu výsledku.

pasívny

Pasívna liečba je metóda, pri ktorej lieky obsahujú svoje vlastné protilátka, aktívny len vo vzťahu k špecifickému typu rakovinových buniek. Keď zadáte takúto drogu, protilátky sa rozšíri v tele, ktoré selektívne ovplyvňujú zhubné bunky.

Jediné bez pasívnou metódou je to, že ich telo dokáže vyrobiť vnútorné protilátky, čo znižuje ich celkovú koncentráciu a tým i terapeutický účinok.

svedectvo

Imunoterapia je predpísaná pre pacientov s melanómom zaťaženým nasledujúcim faktory:

  • prítomnosť viacerých nevi a pigmentových škvŕn;
  • rehabilitácia po operácii a rádioterapii;
  • vek;
  • agresívne formy melanómu ovplyvňujúce lymfatický systém;
  • fáza metastáz;
  • imunitná nedostatočnosť v dôsledku výskytu sprievodných patologických stavov alebo genetických defektov;
  • vysoká pravdepodobnosť recidívy choroby.

Karcinóm prostaty: uvádza zoznam príznakov metastáz v kosti.

výhody

Napriek tomu, že tento typ liečby sa objavil nie dávno, imunoterapia sa aktívne používa na zastavenie rakoviny. K dnešnému dňu veľa prípadov úplného vyliečenia patológiu, vďaka použitiu imunoterapeutických liečiv.

Okrem toho má liečba isté výhody:

  • schopnosť inhibovať rast primárnych a sekundárnych nádorov;
  • minimálne vedľajšie účinky;
  • predlžuje životnosť v pokročilých štádiách ochorenia;
  • zvyšuje pravdepodobnosť zotavenia u nefunkčných nádorov;
  • vám umožňuje vyrovnať sa s touto chorobou bez použitia agresívnych a radikálnych techník.

Princíp činnosti

Bez ohľadu na typ imunoterapie je mechanizmus jeho účinku na zhubné bunky rovnaký. Lieky sú zamerané na aktiváciu vlastného ochranného systému s cieľom: zničenie rakovinové bunky.

Lieky vedú k zvýšená produkcia lymfocytov a pomôcť im rozpoznať atypickú bunku, ktorá tvorí rakovinu. Akonáhle je zistená malígna bunka, začne produkovať špecifický antigén, čo vedie k začína mechanizmus deštrukcie melanómových buniek.

Pri pasívnej liečbe sa zavádzajú nasmerované lieky, ktoré sú už pripravené antigény. Nielenže vedú k smrti atypických buniek, ale tiež vyvolávajú produkciu vlastných lymfocytov v tele.

V tomto videu vedci hovoria o účinku imunoterapie na nádor:

prípravky

Prípravy na tento typ terapie sa vyvíjajú a zlepšujú každý deň. A ak nie tak dávno boli na liečbu použité len interferóny, potom sa dnes uplatňujú efektívnejšie prípravky s minimálnymi vedľajšími účinkami a vysokou účinnosťou.

Najčastejšie z nich sú:

Keithruda (Pembolizumab). Je to prípravok obsahujúci protilátky monoklonálneho typu, schopné rýchlo blokovať proteín PD-1, ktorý chráni rakovinové bunky pred pôsobením lymfocytov.

Tento liek sa používa pri melanóme v štádiu aktívnej metastázy a jeho neoperovateľnej forme, ako aj pri absencii účinku iných liekov. Keitruda sa používa v dávke 2 mg / kg raz za 3 týždne.

Opivo (Nivolumab). Podľa jeho princípu účinku sa tento liek považuje za podobný ako predchádzajúci agent. Taktiež blokuje proteín PD-1 rovnakým spôsobom a aktivuje svoje vlastné ochranné bunky.

Prípadne predpísaný agresívny rast nádoru v posledných štádiách s výraznou mutáciou génu BRAF. Liečivo sa podáva raz za 3 týždne. Dávkovanie sa vypočíta pre každého pacienta individuálne.

Ervoi (Ipilimum). Liek aktivuje prácu lymfocytov a pôsobí na ich receptory CTLA-4. Aktivne sa používa pri liečbe počiatočných aj pokročilých štádií ochorenia a súčasne vykazuje účinnosť v 80% prípadov.

Činidlo sa vyznačuje pomalým, ale dlhodobým účinkom. Ervoi sa podáva len vo forme infúzií 1 krát za mesiac. Celý kurz zahŕňa až 4 infúzie.

Zelboraf (Vemurafenib) - BRAF inhibítor, ktorý sa používa na liečbu neskorého melanómu. BRAF je gén, ktorý mutuje do rakovinových buniek. Zelboraf blokuje prácu tohto génu.

Liečba liekom je indikovaná iba vtedy, keď je mutovaný gén. Pri absencii mutácie môže činidlo spôsobiť aktívny rast nádoru. Liečivo sa podáva vo forme tabliet a začína pôsobiť ihneď po podaní. Odporúča sa, aby ste použili najmenej 4 tablety.

Ako sa vykonáva?

Na vykonávanie imunoterapie sú lieky predpísané v rôznych formách: injekcie, tablety, infúzie. Väčšina liekov sa podáva iba vo forme tabliet. Lieky sa užívajú najmenej 1 hodinu pred jedlom alebo niekoľko hodín po nej.

Tento článok obsahuje zoznam indikácií na potrat s myómami na pozadí adenomyózy.

Http://stoprak.info/vidy/golovy-i-shei/mozg/na-kakie-simptomy-obratit-vnimanie.html referencie popisuje príznaky rakoviny kože na temene hlavy, ako aj priložené fotografie s príkladmi.

tablety musí sa prehltnúť celé, vyplachovať vodou vo veľkom množstve. Počas recepcie tabletu nemôžete žuvať a piť ju šťavou. Jednotlivé fondy sú prezentované vo forme injekcií alebo infúzií, ktoré sa zavádzajú štandardnou metódou. V podstate sa liek podáva do 4 po sebe nasledujúcich dní v intervaloch 3 týždne.

Počas obdobia prebiehajúcej liečby sa pravidelne monitoruje celkový stav pacienta s imunogramy. Liečba je spravidla povinná po odstránení nádoru, a to aj pri nízkej pravdepodobnosti relapsu.

Terapiu možno opustiť iba vtedy, ak rakovinové bunky prenikli do kože nie viac ako 1 mm. V opačnom prípade je priradený biopsia regionálnych lymfatických uzlín, podľa výsledkov ktorých je plánovaná ďalšia liečba.

komplikácie

Liečba tohto typu zahŕňa aktiváciu imunitného systému, čo v skutočnosti znižuje počet vedľajších účinkov na telo. Napriek tomu vysoká koncentrácia účinných látok a ich silný účinok v niektorých prípadoch vedú k komplikáciám.

Dôvodom je aktivovaný ochranný systém zničiť zdravé vlastné buniek tela, čo vedie k narušeniu štruktúry tkanív a fungovaniu určitých systémov tela.

Komplikácie sa môžu vyskytnúť buď okamžite po podaní lieku, alebo za 3-6 mesiacov po skončení liečby. Ak sa počas liečby vyskytnú komplikácie, nastavenie dávkovania a grafy.

Ak to nevedie k vylúčeniu negatívnej reakcie, potom je použitá droga nahradená iným alebo úplne opustená liečba. Výsledok príliš agresívnych účinkov liekov neutralizuje vymedzenie veľkých dávok kortikosteroidov.

Komplikácie, vzniknuté počas imunoterapie zahŕňajú:

  • alergia, prejavujúca sa ako vyrážka, sčervenanie kože, svrbenie postihnutých oblastí;
  • porušenie srdcového systému, prejavujúce sa prudkým zvýšením krvného tlaku;
  • zvýšenie teploty, ktoré nemožno dlhšie zraziť;
  • bronchiálna astma;
  • hypotenzia;
  • porážka periférnych nervov;
  • dysfunkcia gastrointestinálneho traktu sprevádzaná porušením stolice a stratou chuti do jedla;
  • časté ochorenia infekčnej povahy horných dýchacích ciest;
  • zmena činnosti obličiek, ktorá vedie k vážnemu opuchu končatín;
  • zápal slizníc;
  • poškodenie pečene.

výsledok

Výsledok terapie tohto druhu sa prejavuje len za niekoľko dní po liečbe. Je to spôsobené tým, že aktivácia obranyschopnosti tela a dostatočná koncentrácia lymfocytov trvá určitý čas.

Spravidla sa pri bežnom priebehu liečebného procesu a správne vybraných prípravkoch zistí výsledok po 1 mesiaci po ukončení liečby. V závislosti od štádia choroby a charakteristických vlastností tela sa toto obdobie môže líšiť.

O Nás

Rakovina hrtana (hrtan)Rakovina hrtana (hrtan)Rakovina hrtana (hrtan)Foto: Rakovina hrtana (hrtan)Rakovina hrtana (hrtan): fotografiePočiatočná fáza rakoviny hrdlaRakovina hrdla (hrtan): stupeň I